top of page

HAKKIMIZDA

Işık Yakan Kadınlar, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ), Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile üniversitenin öÄŸrenci odağında çalışmalar yürüten akademik ve idari birimleri iÅŸ birliÄŸinde oluÅŸturulmuÅŸ, farklı sanat ve tasarım disiplinlerinde çalışmalar yürüten akademisyenlerin mentörlüÄŸünde, 16-24 yaÅŸ arasındaki genç bireyleri, “toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi” konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen bir çözüm önerisidir. Bu öneri, “nitelikli eÄŸitimin” dönüÅŸtürücü gücüne inanan ve bu amaç doÄŸrultusunda tasarım eÄŸitimini potansiyel barındıran bir araç ve yöntem olarak belirlemiÅŸ bir farkındalık projesi olarak deÄŸerlendirilebilir. 

 

Proje kapsamı, ‘nitelikli eÄŸitim’ ve ‘gelecek’ odaklarında, çift kutuplu bir yapılanmayla “hayatını tasarla” sloganı üzerine kurgulanmıştır.

Buna göre “nitelikli eÄŸitim” baÅŸlığı, (çözüm önerisinde pilot üniversite olarak önerilen) TOBB ETÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin cinsiyet gözetmeksizin tüm öÄŸrencilerini hedef almaktadır. ÖÄŸrencilerin çok çeÅŸitli atölye çalışmaları ile Cumhuriyet tarihinden günümüze ‘hedeflerine ulaÅŸabilmiÅŸ kadınların hayatlarından ilham alarak, baÅŸarı dolu hikayelerini (“hayatını tasarla” parolası ile) kavramsallaÅŸtırarak tasarıma dönüÅŸtürmeleri, böylece farklı bir bakma biçimi geliÅŸtirmeleri ve geliÅŸtirilecek tasarımların dış paydaÅŸlar/kamuoyu ile paylaşılmasıyla baÅŸarılı kadınların yaktıkları ışığı, aydınlığa dönüÅŸtürme gayesi üzerine temellenmiÅŸtir. “Nitelikli eÄŸitim” çalışmaları, ilgili üniversitenin Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ÅŸemsiyesi altında interdisipliner/transdisipliner çalışmalar ile profesyonellerin iÅŸ birliÄŸinde yenilikçi yöntemlerle düzenlenecek eÄŸitim etkinliklerini içermektedir.

​

​

​

FAALÄ°YET ALANLARI

Işık Yakan Kadınlar Projesi, 3 farklı hedef kitleye yönelik olarak geliÅŸtirilen 3 ayrı dizge üzerinden faaliyet alanlarını tanımlar.

​

A. GÖRÜNÜRLÜK

Planlanan ulusal/uluslararası ölçekte çalıştay, seminer, panel, vb. çalışmaların, internet sitesi, sosyal medya hesapları, vb. araçlar üzerinden paylaşıma sunulmasını; gerçekleÅŸtirilecek çalışmalar üzerinden üretilen kitap, makale, konferans bildirisi vb. akademik performansların, basılı ve elektronik kaynaklar üzerinden paylaşıma sunulmasını ve “​toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸine” duyarlı bir topluma ulaşılması konusunda önce genç bireylerin motive edilmesini öngörmektedir.

​

B. FARKINDALIK

Bu kapsamda gerçekleÅŸtirilen faaliyetler, 3 farklı hedef kitle özelinde, farklı ölçek ve nitelikte çalışmaları içermektedir.

a. Hedef Kitle 1: ‘​Üniversiteye hazırlanan’​16 -17 yaşındaki genç kızlar özelinde planlanan:

i. “Bilgi ve becerilerle tanımlı potansiyelin farkındalığı”,

ii. “Üniversite eÄŸitimininin mesleki ve sosyo-kültürel boyutları”,

iii. “Türkiye’de lisans/lisansüstü eÄŸitimi süresince, eÄŸitim hayatına katkı saÄŸlayabilecek ulusal ve uluslararası ölçekte programlar”,

iv. “Meslek bilgilendirme toplantıları” vb. nitelikte mentörlük programları,

v. Üniversiteye hazırlanan 16-17 yaşındaki gençler ile üniversitede okuyan 18-22 yaÅŸ arasındaki tasarım öÄŸrencilerini bir araya getirerek, birbirlerinden öÄŸrenme ortamını oluÅŸturabilecek kısa süreli atölye ve çalıştaylar,

b. Hedef Kitle 2: ‘​Üniversitede okuyan’ 18-22 yaşındaki tasarım öÄŸrencileri özelinde:

i. Hedeflerine ulaÅŸmış rol model alınabilecek baÅŸarılı Cumhuriyet kadınlarını ​odak alarak, bu kadınların hayatlarını “Tasarım aracılığıyla okuyabilecek”, “Tasarım aracılığıyla temsil edebilecek”, “Tasarım aracılığıyla yorumlayabilecek” atölye, çalıştay, sergi, söyleÅŸi, vb. etkinlikler üzerinden tanımlanabilecek çalışmaları,

ii. Hedeflerine ulaÅŸmış rol model alınabilecek (hayatta olan) güçlü ve cesur Türk kadınlarıyla üniversite gençlerini bir araya getirmeye yönelik seminer, söyleÅŸi, panel, atölye yürütücülüÄŸü vb. iÅŸbirlikleri,

iii. Üniversiteye hazırlanan 16-17 yaşındaki gençler ile üniversitede okuyan 18-22 yaÅŸ arasındaki tasarım öÄŸrencilerini bir araya getirerek, birbirlerinden öÄŸrenme ortamını oluÅŸturabilecek kısa süreli atölye ve çalıştaylar,

iv. Üniversitede okuyan 18-22 yaÅŸ arasındaki tasarım öÄŸrencileri ile ‘​Üniversite mezunu’ 22-24 yaşındaki potansiyel giriÅŸimcileri bir araya getirerek, birbirlerinden öÄŸrenme ortamını oluÅŸturabilecek kısa süreli atölye ve çalıştaylar.

​

C. EĞİTÄ°M VE ARAÅžTIRMA ÇALIÅžMALARI

Bu kapsamda gerçekleÅŸtirilen faaliyetler, 3 farklı hedef kitle özelinde gerçekleÅŸtirilecek çalışmaların altyapısını oluÅŸturacak çalışmaları içermektedir.

a. Dünya Kadınlar Gününe referans veren 8 Mart ileTürk Medeni Kanunu’nun yürürlüÄŸe girerek kadın-erkek eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanmasına referans veren 4 Ekim (1926) tarihlerinde olmak üzere (6 ayda 1) yılda iki kez, geliÅŸtirilecek temalar çerçevesinde, baÅŸarılı Cumhuriyet Kadınlarını mercek altına alacak akademik nitelikte, disiplinlerarası çalışmalar, b. Türk kültüründe kadın ve kadının rolüne iÅŸaret eden özdeyiÅŸleri derleyen bir literatür çalışması, c. BaÅŸarılı Cumhuriyet Kadınları ile yapılacak kısa röportajlarla, “Kadın” ve “Kadın olmak” gibi genel kavramlara iliÅŸkin kısa yanıtları derleyen bir literatür çalışması, d. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyelerinde lisansüstü çalışmalar yürüten öÄŸrencilerle Kadın AraÅŸtırmaları çalışmaları yönetmek, e. Üniversite ve STK iÅŸ birlikleri geliÅŸtirerek, eÄŸitim ve dayanışma gibi iki güçlü bileÅŸenin ortaklığı ile yapılan akademik araÅŸtırmaların etki alanını geniÅŸletebilmek.

​

​

​

HEDEF KÄ°TLEMÄ°Z

Işık Yakan Kadınlar projesinin “gelecek” baÅŸlığı üç hedef kitlesini referans almaktadır: ‘Üniversiteye hazırlanan’ 16-17 yaşındaki genç kızlar, ‘Üniversitede okuyan’ 18-22 yaÅŸ aralığında geleceÄŸini, kariyerini planlama hedefindeki, geleceÄŸini ve kariyerini planlamanın yanı sıra “toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸine” dayalı bir sosyal çevreden sorumlu olmak üzere farkındalıkları arttırılması amaçlanan tüm genç bireyleri ve ‘Üniversite mezunu’ 22-24 yaşındaki genç kızları; kadınların inovasyon potansiyelini ve gücünü açığa çıkarmak için sürdürülebilir kalkınmanın en güçlü araçlarından biri olarak “nitelikli eÄŸitimi” odağına alarak geliÅŸtirilmiÅŸ bu çözüm önerisidir. 

 

Bu proje önerisinde, özellikle odağımız olan kendi geleceÄŸini planlamaktan yoksun bırakılan ya da herhangi bir nedenle bunu gerçekleÅŸtiremeyen kız çocuklarının, ileri yaÅŸlarda ekonomik özgürlüklerini, kariyer seçimlerini kendi iradeleri doÄŸrultusunda yapabilmeleri ve hayatlarını tasarlayabilmelerine olanak saÄŸlamak amacıyla 16-24 yaÅŸ arası hedef kitleyi önceliÄŸimiz olarak belirledik. 

​

​

​

Ä°ÅžBÄ°RLÄ°KÇÄ°LER

Bu sürdürülebilir model için (TOBB ETÜ gibi) bir pilot üniversitenin fakültelerinin yanı sıra Tanıtım Birimi, Ortak EÄŸitim KoordinatörlüÄŸü, Kariyer Merkezi ve Mezunlar DerneÄŸi gibi birimlerinin tümünün iÅŸ birliÄŸinde; üniversiteye hazırlanan, üniversitede okuyan ve üniversiteden yeni mezun olan üç farklı hedef kitledeki gençlere ulaÅŸabilmesi ve bu modelin “sanat, mimarlık ve tasarım eÄŸitimi veren tüm üniversiteler” ile “tasarım” odağında yenilikçi yöntemlerle düzenlenecek akademik iÅŸ birlikleri yaparak yayılması hedeflenmektedir.

bottom of page